Obavještenja

Osnovne studije
Poziv za učešće na radionici - NVO Akcija za ljudska prava

NVO Akcija za ljudska prava u utorak, 20. decembra 2022. godine, od 10h do 13:30h, organizuje radionicu za studente Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica i Fakulteta političkih nauka na temu primjene međunarodnog humanitarnog prava u praksi međunarodnih tribunala i domaćih sudova, prema agendi u prilogu.


U prvom dijelu radionice razgovaraće se o međunarodnom krivičnom pravu i njegovoj primjeni u praksi međunarodnih sudova. Obradiće se kroz diskusiju o razvoju međunarodnog krivičnog sudstva, osnovnih odlika krivičnog postupka pred međunarodnim sudovima, kao i dokaznih materijala koji se pred njima koriste da bi se utvrdila odgovornost za zločine. Poseban osvrt biće na na iskustva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (Haškog tribunala), kao prvog savremenog međunarodnog krivičnog suda i Specijalnog Tribunala za Liban, kao prvog međunarodnog suda sa nadležnošću za terorizam.



U drugom dijelu će fokus biti na ratnim zločinima koji su izvršeni devedesetih godina, za čije procesuiranje je nadležna Crna Gora. O ovim zločinima će biti govora s pravnog aspekta njihovog procesuiranja, ali i kroz iskustva žrtava, čija svjedočenja će biti emitovana. Govoriće se i o značaju svih stubova tranzicijske pravde za ostvarivanje prava žrtava ratnih zločina, koji osim krivične pravde uključuju i naknadu štete, pravo na istinu, memorijalizaciju i garancije protiv ponavljanja zločina.

Broj učesnika je ograničen, a prijave se podnose na e-mail adresu: hra@t-com.me ili pozivom na broj 069/501-047.

Svi učesnici će dobiti sertifikat o pohađanom treningu.

Povezani fajlovi: